Tidlig vårfiske etter gjedde, kort og konkret.

11.02.2024

Gjeddefiske, det har vært min lidenskap siden jeg var liten gutt. I løpet av årene som har gått har jeg naturligvis opparbeidet meg noe kunnskap og erfaringer på området, uten at jeg vil kalle meg selv for noe i nærheten av en "gjedde-ekspert".

Allikevel ønsker jeg å dele mine erfaringer med dere der ute, så kanskje jeg kan hjelpe noen med å lykkes på jakten etter de store grisene.
I denne artikkelen gjør jeg det enkelt, greit, kort og konkret. Så her er mine erfaringer når det kommer til vårfiske/tidlig vårfiske etter gjedde.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Truls Helmersen
Foto: Truls Helmersen


1. Hva?
Hva bør du vite for å ha størst sjanse til å finne de store eksemplarene på tidlig vårfiske?

Jo, utfra min egen erfaring er det viktig å ha god lokalkunnskap om vannet du skal fiske i.

Med lokalkunnskap mener jeg at du bør gjøre den kjent med vannet på forskjellige måter, for eksempel i form av både struktur og dybdekart.

På bakgrunn av at gjedda foretrekker gode gjemmesteder med kort og effektiv tilgang til jaktområder er dette med både dybder og strukturer vesentlig informasjon du må ha for å lykkes.

Alle har vel hørt om "gjedda i sivet"!? Det er jo en grunn til det, gjedda liker seg rett og slett godt i sivet der den kan gjemme seg godt å sluke i seg det som skulle være så uheldig å svømme forbi litt for nærme.
Men det er ikke bare i sivet gjedda trives, siden vanntemperaturen også må være riktig kan gjedda trives veldig godt på litt dypere vann å da for eksempel under brygger, tømmerstokker og lignende.


2. Hvor?
Hvor finner du de store eksemplarene?

Det jeg har erfart de siste årene med vårfiske etter gjedde og kartlegging av ett spesifikt vann er at de store gjeddene kommer tilbake til kjente plasser for å gyte, ikke bare år etter år for å legge egg, men også i etterkant av gytinga/leiken.
Da gjerne grunne områder med mye vegetasjon, dette fordi grunt vann varmes opp fortere og fordi mye vegetasjon gir gode muligheter for eggene å feste seg til planter, gress og siv.

Når leiken er igang å det plasker rundt i sivkantene som bare det vil jeg råde deg til å la fisken være i fred så de får konsentrert seg om det de skal, nemlig å videreføre gode gjedde-gener for fremtiden.

Ta deg heller noen observasjonsturer istedenfor for fisketurer, observer hvor det er mest aktivitet og hvor du eventuelt klarer å "spotte" de største fiskene.

Der vil du mest sannsynlig finne dem igjen etter leiken er ferdig, der vil du også kunne være heldig å dumpe borti de største neste sesong om du er på plass i dagene før leika begynner for fullt.


3. Hvordan?
Hvordan det skal fiskes er jo alltid et like artig spørsmål, det jeg pleier å prøve på er å presentere flua i akkurat den størrelsen og hastigheten som gjedde ønsker. (hehe)

Tidlig vårfiske, altså før leiken setter inn for fullt, har jeg hatt desidert best resultat med å fiske (selvfølgelig på de plassene jeg har gjort meg kjent og/eller har trua på) sagt, å ikke bare sakte, med SAAAAAAKTE.. Om dette er noe som alltid er det mest effektive på tidlig vårfiske har jeg null idé om, men det er hvertfall på sånt type fiske jeg har vært i kontakt med de aller, aller største.
Det må jo selvfølgelig også påpekes at variasjon er nøkkelen når det kommer til alt type fiske frem til du knekker koden for dagen.


4. Når?
Når på døgnet skal du fiske?

Dette er også noe som helt sikkert vil variere fra vann til vann, så igjen er det viktig med lokalkunnskap. Men etter en lang, tung og mørk vinter kan det virke som om gjedda setter minst like mye pris på sol og varme som det jeg gjør, så det å fiske de første solrike timene på dagen har vist seg mye mer effektivt for meg kontra ettermiddag/kveldsfiske.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Stein-Egil Hødnebø
Foto: Stein-Egil Hødnebø


5. Sist men ikke minst!
Tålmodighet, tålmodighet, tålmodighet, tålmodighet og sist men ikke minst TÅLMODIGHET!

Tidlig vårfiske kan være ufattelig tidkrevende, spesielt perioden som er før leiken setter i gang.

For noen år siden hadde jeg 5-6 dager på vannet i strekk helt i slutten på April, med alt fra 4 til 12 timers økter, iløpet av disse dagene ble det tatt ÈN fisk, men det var til gjengjeld på grensen til et prakteksemplar.
Var det verdt det? JA! 

(artikkelen fortsetter under bildet)  

Foto: Anstein Liverød
Foto: Anstein Liverød

Over ser du bilde av DEN fisken, en utrolig følelse!

En oppfordring fra meg til ALLE på tampen her! 
Gjedde over 3-4kilo er IKKE matfisk, håper alle kan håndtere disse fiskene pent, forsiktig og sette dem tilbake i vannet igjen.

Håper du har fått noen opplysninger som hjelper deg med vårfiske etter gjedde fremover.

Skitt fiske!

Og husk, DEN SOM GIR SEG ER EN DRITT!

Skrevet av Stein-Egil Hødnebø


Sponsorer og samarbeidspartnere ⬇️